Tuesday, 1 November 2011

My Second Project (Sculpture)

Haaa...yang ni projek aku yg kedua...aku kena buat sculpture dengan susunan plane...so firstly sure lah kan...kena design...alhamdulillah aku tunjuk design aku kat lecturer then terus approve...haha...kembang hidung kejap...huhu...

Sebenarnye kalau nk diceritakan...aku dpt idea ni memang secara kebetulan la...masa aku memikirkan idea...aku time tu on the way gi KL...dlm perjalanan tu la aku mencari idea...first2 aku nampak daun lah...pokok lah...timbul macam2 idea...sampai la aku ternampak burung berterbangan...situ la aku dpt idea...tapi aku olah cikit je la dari burung tuh...asalnye memang nk wat ala2 burung la sculpture aku tuh...tapi pikir punye pikir...camne eh nk wat bentuk burung..hahaha....pastu aku cube la cari sesuatu macam burung...aku terpikir kapal terbang...emm...tak jadi jugakk...pikir punye pikir lagi...aku dapat ilham...dan idea aku adalah "A movement of a Boomerang"...

Haha...dan2 je lam kete dpt idea...huhu...citer pulak pasal design da approve...so..terus kan je la..mule buat colour wheel...untuk pilih kaler...bukan main payah nk mengalerr tuh...nk kena ikut Ton kaler pulak...

Munsell System Colour

Colour Wheel

Dah setel tuh...wat mock-up...pakai kotak...masa2 memotong ni la aku terpotong jari aku...uishh...jgn diungkit...ngeri aku...haha...


Mock-up without colour

Pastu pulak...kena wat lagi mock-up...tapi yg ade kaler pulak...ni pun satu hal...kena lagi potong kotak..pastu kaler pulak...perghh...dugaannn...hahaa...sebelum kaler aku wat lu lam kertas...testing..takut2 silap kaler pulak...

Testing colour



Last sekali baru la dapat wat yg betul2 nye...yg final...kena potong jugak..tapi bukan kotak...kali ni pakai elephant board...pastu kaler...then wat base tuk sculpture tuh...awal2 buat model nih aku cam nk nangis...hua hua...sebab ape...da la kena anta keesokan harinye...aku tak siap lagi...dah la sculpture aku tu wat problem...dua tiga kali aku buat...pastu jatuh...cabut...ishh...memang sakit giler ati aku...nasib la lecturer aku kasi chance la...dia suh anta esok pulak...alhamdulillah la...kalau tak Fail da aku...aku ase...huhu...

Elephant Board

Base tuk sculpture

TADAAA!!!finally

Wat mende ni memang penat giler...tak cukup tido...rushing pulak tuh...tapi seronok la...hehe...