Tuesday, 1 November 2011

My Second Project (Sculpture)

Haaa...yang ni projek aku yg kedua...aku kena buat sculpture dengan susunan plane...so firstly sure lah kan...kena design...alhamdulillah aku tunjuk design aku kat lecturer then terus approve...haha...kembang hidung kejap...huhu...

Sebenarnye kalau nk diceritakan...aku dpt idea ni memang secara kebetulan la...masa aku memikirkan idea...aku time tu on the way gi KL...dlm perjalanan tu la aku mencari idea...first2 aku nampak daun lah...pokok lah...timbul macam2 idea...sampai la aku ternampak burung berterbangan...situ la aku dpt idea...tapi aku olah cikit je la dari burung tuh...asalnye memang nk wat ala2 burung la sculpture aku tuh...tapi pikir punye pikir...camne eh nk wat bentuk burung..hahaha....pastu aku cube la cari sesuatu macam burung...aku terpikir kapal terbang...emm...tak jadi jugakk...pikir punye pikir lagi...aku dapat ilham...dan idea aku adalah "A movement of a Boomerang"...

Haha...dan2 je lam kete dpt idea...huhu...citer pulak pasal design da approve...so..terus kan je la..mule buat colour wheel...untuk pilih kaler...bukan main payah nk mengalerr tuh...nk kena ikut Ton kaler pulak...

Munsell System Colour

Colour Wheel

Dah setel tuh...wat mock-up...pakai kotak...masa2 memotong ni la aku terpotong jari aku...uishh...jgn diungkit...ngeri aku...haha...


Mock-up without colour

Pastu pulak...kena wat lagi mock-up...tapi yg ade kaler pulak...ni pun satu hal...kena lagi potong kotak..pastu kaler pulak...perghh...dugaannn...hahaa...sebelum kaler aku wat lu lam kertas...testing..takut2 silap kaler pulak...

Testing colour



Last sekali baru la dapat wat yg betul2 nye...yg final...kena potong jugak..tapi bukan kotak...kali ni pakai elephant board...pastu kaler...then wat base tuk sculpture tuh...awal2 buat model nih aku cam nk nangis...hua hua...sebab ape...da la kena anta keesokan harinye...aku tak siap lagi...dah la sculpture aku tu wat problem...dua tiga kali aku buat...pastu jatuh...cabut...ishh...memang sakit giler ati aku...nasib la lecturer aku kasi chance la...dia suh anta esok pulak...alhamdulillah la...kalau tak Fail da aku...aku ase...huhu...

Elephant Board

Base tuk sculpture

TADAAA!!!finally

Wat mende ni memang penat giler...tak cukup tido...rushing pulak tuh...tapi seronok la...hehe...

Sunday, 16 October 2011

HAHA.HEHE.HUHU.....

Woahh...rindu banget sih ngan blog aku nih...huhu...lama giler tak update blog...bukan busy pun tapi internet teruk...aku rase emm...dah lebih kurang 3 bulan da aku tinggal blog nih...jap2..aku cek...tet tet tet...HAAA!!!last update 13 JULY 2011...so lebih kurang 4 bulan da laa...haishhh...

Byk citer yg aku tak sempat2 nk share...aku da sampai nk abis sem satu da nih...baru leh bukak internet...huhu...

Antara citer yg aku tak citer lagi pasal project architecture aku kan...hmm...last update tu pasal first project...second dan third tak citer lagi...haha...nanti update seterusnya aku citer kan...ni pun juz nk melepaskan rindu je kat blog...lama tak tulis...macam kaku pulak nk mengetaip mende nih...hahaha...

ok la...that's all guys...just wait for my next update...HEHE!!!

Wednesday, 13 July 2011

My First Project in Architecture Sem1 (FACE-PAINTING)

Sorry guys...lama giler aku tak update...busy kut sekarang...memang tak de masa la nk ber-blogging nih...byk mende aku nk citer lam blog nih tapi juz tak sempat nk update je...so byk yg terlepas...

So..before aku nk citer pasal aku punye Project nih...aku nk citer je la...kenapa aku busy sgt la kan...hehe...first...if you'll want to know...architecture memang best dan menarik...BUT...at the same time memang stress giler...dia stress dari segi mase je la...keje byk tapi nk cepat...so sape2 yg wat keje lambat tuh...memang sah2 la assignment tak anta on time...haha..so macam aku nih...aku da dua minggu tido tak betul...pastu da tiga ari tak tido...berturut-turut tuh...haha..memang dtg kolej...mamai je la...selain dari itu..dia stress macamm..emm...cmne nk ckp ek...haha...macam ni la...bila wat keje...kalau lecturer tak puas ati..dia suh wat balik...so paham2 je la stress macam mane...ade member aku sampai berbelas-belas kali mengadap muke lecturer semata-mata juz nk approve assignment...haha..memang seksa la kan...hehe...

Ok..back to the point...juz nk citer pasal keje aku je la...budak2 arkitek ni tuk sem satu ade 5 project...dan ni adalah project pertamaa...iaitu Face-Painting...kena wat design diatas muke sendiri yg menunjukkan sikap ataupun ciri2 diri kita....so first2 aku kena lukis muke sendiri...saiz pun sama...then kena dpt kan approval dari lecturer...kalau lecturer kata ok...so proceed tuk designing pulak...cam susah kan lukis muke sendiri...saiz kena sama pulak tuh..hahaha...

Lukis muke sendiri...
Dah je approve tuk muke tuh...aku pun start la design...lect mintak 4 design...aku pun dgn penuh semangat...start la mendesignn...sampai tak tido langsung...pk punye pk...keesokkan nye...tunjuk la...pastu lecturer marah ahh...kenapa??sebab aku wat tak ikot ape yg dia nk...dia nk design tu berdasarkan lines...makne nye...ko tak leh wat simbol atau pun gamba2 gitu ah...pastu bukan aku sorang je...satu kelas buat salah...haha..pastu lect suh wat gak dan anta mase tu gak...haihh...saje2 je tak tido juz tuk wat mende tuh...tapi salah...huhu...pastu buat punye buat..tunjuk kat dia...pastu kena reject...buat balikk...tunjuk lagi...ken reject gak...haha...stress kan??...tu la yg aku ckp ade member aku sampai byk kali mengadap muke lect tuh...hehe...

Design...
Lepas da di approve...kitaorg juz get ready tuk present la pada ari isnin aritu(11 Julai 2011)...pada ari tersebut kitaorg kena cat muke seperti mana yg telah di-design...memang malu la kan nk kena cat kat kolej...pastu sume org tgk...hahaha...tapi best ah wat keje nih...sempoii...sume terkejut je tgk muka aku...hahaha...

Budak2 tgh cat kat couryard...

Penyokong2 bola sepakk...hahaha...
Da siap cat sume...aku pun kena present la...ckp punye ckp...boleh la...yg penting waktu aku abis ckp tuh..lecturer ckp "bagus2"...hehe...kembang hidung kejap...hahaha...huhh...bile selesai je...memang lega gilerr...sampai byk ari tak tido semata-mata nk siap kan keje nih...berbaloi gak la rase...seronokk...haha...macam aku ckp la architecture ni seronok tau tapi hati,jiwa, mental,fizikal kena kuat ah...kalau tak...memang tak kan berjaya laa...haha...

So...aku ase sampai sini je la aku...nanti InsyaAllah kalau sempat...aku update la yee...hehe...

Wednesday, 8 June 2011

Hey Guys!!!

HoHoHo....giler laaa...aku lama kut tak update blog nih...huhu...rindu pulak...sorry la tak dpt update...busy kut skang nih...aku busy semenjak daftar masuk U lagi...So..first of all...aku nk citer la yg aku ni da masuk belaja...kat UCSA...mesti tak tau kan...ramai je tanye..."ape tu UCSA??"...haha...ianye adalah University College Shahputra...dekat ngan umah je...kan best dekat2 ngan umah...tak yah duk hostel...dapat tido lam air-con...hehe...


So...aku daftar pada 16 Mei 2011...lepas tu ade orentasi selama seminggu lah...ingat kan tak nk pergi...alaa...orentasi je kut...tapi da pergi first day tuh...aku tak leh nk cabut da...huhu...sebab aku jadi group leader...haha...tapi seronok la orentasi...dpt kenal sume org...dpt main2..hehe...sepanjang orentasi ni lah...aku pelik la...ramai panggil aku "Aqasha"...hahaha...muke aku ni cam pelakon Aqasha tu ke???hmm...hensem gak la aku nih...hehehe...so sume panggil aku Aqasha...sampai lecturer pun panggil aku Aqasha...haha...tak kisah la tu...

Sama ke???haha...one day nanti kut...tunggu aku kurus dulu...haha...
Ni time perbentangan...duk ckp2 ngarut je...hehe...
Bla bla bla...sampai la ari Khamis tu...kitaorg kena manage event Hari Penutupan Orentasi...so..sume org ade tugas masing2...ade yg jadi Stage Management...ade yg urus kan makanan...yg wat persembahan pulak...ade yg buat tarian...modeling...nasyid...band...dan Maharaja Lawak...haha...aku la yg kena wat lawak...huuu...lega ase da lepas...waktu nk wat persembahan bukan main nervous aku...tapi awal2 ok la kut lawak tu...pastu da last2 ngarut gitu...haha...overall event...memang GEMPAKK!!!

Tgh wat lawak la ni...huhu...
Ade band..nyanyi2...memang gempakk...
Runway Show...
Nasyid...
Minggu seterus nye pule...ade aktiviti kat luar...kat Taman Pertanian...main lumpurrr...aku ni kira first time la buat mende2 macam nih...sedang kan camping pun aku tak penah..huhu...aku ingat main lumpur tu macam mane..rupe2 nye...perghhh...memang terbaekk laa...haha...dgn bau busuk nye...dgn ade pacat nye...dgn lintah nye lagi...huhu...tapi aku tak kena la lintah ngan pacat...haha...memang mencabar la aktiviti nih...abih je...kitaorg pergi mandi ramai2...haha...seb baik aku bawak baju lebih...ngan sabun2 sekali aku bawak...tak de la mandi kambing...kira wangi la aku...hehe...siap pakai perfume lagi...haha...

Pastu...abis da sume aktiviti2 dan juga orentasi...kitaorg pun di bawa berjumpa dgn lecturer2...pastu kira start la kelas...tapi kalau ikut kan UTM kelas start bulan Julai...so buat waktu sekarang ni kitaorg ikut kelas intensif...sepanjang kelas intensif ni kitaorg dibawah pemantauan la...sape2 yg tidak menunjukkan prestasi yg memuaskan...berkemungkinan akan ditukar program...cmtu la...

Hmm...ape nk citer ek??...Aaa...ape yg dah aku wat waktu kelas intensif nih...aku diberi kerja...lukis2...hehe...gitu je la...lukis...pastu kena wat unjuran tiga sudut...ape2 sume tu la...

Composite Order...
Casa Mila...

Emm...buat mase ni...ni je la nk citer...ni pun curi2 je mase tulis blog...ok la...kepada kawan2 aku yg dpt menyambung pelajaran tak kira di mane pun...semoga kehidupan anda bahagia dan maju jaya...dan juga belaja la bersungguh2...tunjuk kan bahawa kita Boleh!!! Hehe...

Thursday, 21 April 2011

Bersama Budak2 Seni @ Mon Rods...

Pada 18 April 2011...*Je-je jejeng...je-je jejeng(ala2 starwars)*

Huu~~pada tarikh ni...aku ngan budak2 seni...dinner kat Mon Rods...hehe...sape budak2 seni tuh??haa...tak kan budak2 kut...asyik panggil budak2 seni je...hehe...so...budak2 ni adalah...YB Hazierul...Faiz...Dirah...Sarah...Amalina...dan Hotaru(hua hua hua)...tapi bukan ni je ahli2 Seni nih...ade lagi...tapi yg hadir kat dinner je la aku sebut...hehe...*yg len...aku dah ajak...tapi...hmm...byk yg tak leh dtg...(HEHE)*...

So...aku citer cmni la...*ce citer...ce citer*...ideanye bukan la aku sebenarnye...tapi ayah aku...ayah aku la mula2 sebut...dia ckp..."dah dapat A+...tak nk belanja cikgu tu ke"...haha...cmtu ah...dari situ la mule nye plan...so tu la aku ngan ziro plan tuh...pergi jumpe cikgu la...tu la...ni la...mula2 cikgu nk Kenny Rogers...pastu ok la...aku pun start la tanye2 budak nih...tapi bukan main payah la nk ckp...lebih2 lagi Hotaru...hehehe...byk songeh laa...pastu Bla Bla Bla...aku pun cadang tukar tempat ckit...tu la aku ajak Mon Rods nih...sebab kat situ tempat baru la katakan...best gitu je la...TAPI...macam biase...hotaru yg buat hal lagi...haihh...pening aku...hehe...

Bersama Bonda yg tersayang...heee~~
Pastu dah jadi...cikgu pun OK...so...kitaorg pun ber-dinner la kat Mon Rods...janji kul 8.30...tapi aku dtg kul 8...sebab nk suh diorg nih tande tangan kat card tuh...haha...punye la tak surprise...sebab masa sibuk2 pasal card tuh...cikgu dtg...kuang kuang kuang...aku beralih tempat lain sebab nk sign...ish2...Amalina lagi la...selamba je duk tulis card...depan2 cikgu lak tuh...siap melukis lagi...hahaha...

Dah setel pasal tu...kitaorg pun order la nk makan ape...ade yg order Nasi Ayam...Chicken Chop...Fish & Chips...pastu...tak salah aku ade org order Lamb Chop kan...hmm...tah la...pastu...nyam nyam nyam nyam...*tgh makan...nk citer ape nye*...haha....pastu aku order kan dessert...caramel puding...pastu dah abis makan sume...hmm...punye la sume nk aku nyanyi...hehe...mule2 kononnye nk cikgu nyanyi...pastu cikgu naik pentas aku ngat dia nk nyanyi...rupenye kasi ucapan...haha...takpe la cikgu...demi cikgu...saya jugak yg nyanyi...hehehe...

YB dan Faiz...hehe...
Itu lah KAMI...HEHE...
First song...This Love by Maroon 5...nyanyi ngarut giler sebab aku pun dah lupe lagu nih...lupe rentak dia...hahaha...lirik pun...walaupun ade karoke...tapi tetap hancur...hahaha....then...second song...Can't Smile Without You by Barry Manilow...lagu nih...ok ckit kut...sebab aku minat...hahaha...lantak la...aku tibai je nyanyi...hahaha...

Teruk benor aku nyanyi...hahaha...
Makan pun sudah...nyanyi pun sudah...so...kitaorg pun balik laa...pada malam tuh...memang penuh kenangan bersama budak2 seni...gather sama2...happy sama2...haha...lama dah kut semenjak SPM tahum lepas...teringat lagi...masa duk dalam bilik seni...lukis2...lebih2 lagi...masa sibuk pasal kerja khursus...ponteng kelas sebab nk gi bilik seni...duk lepak bilik seni...gelak bersama2...aku terpatah kan kerusi cikgu...makan oblong bersama hazierul...HAHA!!!....uishh...rase nk nangis la..huhu...sob..sob..sob..

Pape hal pun...aku nk ckp la...aku berterima kasih kerana korang sudi jadi kawan aku...kerana korang la hidup aku berwarna-warni...tidak lupe juga kepada Cikgu Rohani...kerana cikgu la...aku pandai melukis...mewarna...pandai ape lagi ek...hmm...pape lah...haha...jadi dgn itu...aku nk mohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki selama aku bersama ngan korang...mungkin lepas nih...kita tak berkumpul lagi macam aritu...sebab masing2 ikut haluan sendiri kan nanti...hmmm...ok la...sampai sini saja...hehe...


*sori la kepada Hotaru...lam blog aku nih...aku kutuk ko je...hehehe...
*Nama Hotaru tu sebenarnye Farahaina...saje je panggil Hotaru...FB dia Hotaru kan...hahaha...

Saturday, 9 April 2011

I Always Try...

Huhh...aku nih ade je mase nk berblog..tapi tak tau nk tulis ape...so skrg nih..aku berada dalam keadaan yg teramat bosan tahap cipan...plus mengantuk...skrg nih aku nk tulis jugak walau ape2 pun...

So...aku nih nk bercerita la...aku ni bukan la Ulat Buku...tapi aku minat ngan buku2 nih...tak kira la buku ape pun...buku citer ke..buku kartun ke...buku teks ke...aku suke je...tapi punye la malas nk membace...haha...favourite book aku la...buku pasal2 architecture ni la...aku kan bakal seorang arkitek...hehe...so aku suke la bace buku2 nih...tgk2 design rumah ke..bangunan ke...tgk macam mane rumah tu dibuat...cmtu ah...tapi mende2 cmtu ah...kadang2 aku teringin jugak bace novel ke...buku2 citer yg tebal2 tuh...maklum la..time aku kat sekolah...kelas aku nih major pompuan...kan pompuan2 ni suke bace novel...haha...aku pun konon nye nk bace la novel2 nih...tapi haram...ckp je...haha...

Ok...aku nk citer la kenapa tajuk aku kali nih "I Always Try"...ye la..aku sentiase mencube...cube utk membace buku sampai abis...kalau setakat bace aku bace la...tapi tak pernah abis...so citer dia cmni la...dulu2 la time aku kecik...mase sekolah rendah...aku minat subjek BI...kerana cikgu la..haha...bukan sebab cikgu cantik...tapi sebab cikgu tuh selalu je dorong aku utk mahir lam English nih...aku pun baik ngan dia...pastu ade la satu ari tuh...dia recommend aku beli buku citer Enid Blyton...Enid Blyton nih nama penulis...yg aku beli tuh tak pasti tajuk ape buku tuh...hehe...lupe la...so...waktu beli tuh kira excited giler la...hahaha...balik2 umah je...start bace...bace punye bace...tak sampai half buku tuh...aku stop...ish2...pastu macam tu je la tinggal buku tuh...sian buku tu...hehe...

Enid Blyton...
Ade jugak suatu ketika dulu aku bace buku...emm..alaa...novel penyiasat2 tuh...aku bace tu sebab abg aku byk koleksi buku2 citer...buku2 tuh dia simpan kat almari...so...satu ari tuh...kemas2 la...tu la aku grab satu sebab tgk cm menarik...sama la jugak ngan enid blyton aku tadi...bace2...tapi yg ni sampai la kut tgh...pastu stop...kuang kuang kuang...

Sepanjang aku membesar nih...kira byk la berlaku cmtuh...berkenan ngan buku nih...bace2...stop..tgk2 buku nih...minat ngan buku tuh...bace2...stop...cmtu la aku...huhu...Tapi sewaktu aku form4 tak silap...abg aku beli buku nih...ANNE FRANK...so ketika tuh...aku memang bertekad la nk bace abis...citer dia True Story...haa..lupe pulak nk ckp...kalau buku2 ataupun citer2 yg berkaitan ngan kehidupan sebenar...memang aku minat...cam citer nih aku minat la...aku mule la bace anne frank nih...bace2...memang aku ckp la...starting pun aku dah suke...memang menarik minat aku betul...bace punye bace...aku memang leh imagine ape yg anne frank nih buat...sampai begitu sekali citer dia...tapi aku nk ckp la...memang aku stop la bace buku nih...tapi aku stop bukan la kerana aku tak suke bace...tetapi ketika tuh kira..emm...cam aku gi travel aku lupe bawak...pastu travel sampai 2-3 hari...tu la bile dah stop ketika tuh..aku mule dah tak nk sambung bace balik...hmmm...so mungkin la aku akan start balik bace buku tuh...sebab aku leh ckp la...that's the best buku yg pernah aku bace...walaupun bace tak abis...memang aku recommend la kat korang...beli la buku tuh...tak rugi kut...memang kisah benar...abg aku penah pergi rumah dimana anne frank tuh menyorok...tak salah aku rumah tuh kat...emm...german kut...lupe la...nanti aku tanye balik abg aku..hehe...

Anne Frank...
So cmtu la citer aku...aku ni ade lagi buku tak bace...beli tapi tak bace...hehe...sebenarnye aku nih memang kena ubah sikap...baru leh membace...haha...tapi aku nk ckp la...aku memang btul2 minat ngan buku tetapi sayang nye aku selalu bace tak abis...so...skrg ni ade dua buku yg aku ingin bace...pertama The War 1858-1975 In Viet Nam...buku nih ayah aku beli kan tuk aku ketika kitaorg travel kat Vietnam...hehe...yg kedua...buku ni aku still nak mencari sebab tak sure masih jual ke tak...Mein Kampf by Adolf Hitler....haha...ganas kan..hehe...mein kampf ni bermaksud My Struggle...so aku just nk bace la...sebab buku nih ditulis oleh adolf hitler sendiri...nk tau la ape citer disebalik diri dia tuh...haha

Ni la yg beli tuh..haha..
Tgh mencari...

Hohh...hilang la ckit kebosanan aku nih..haha...lepas nih nk pergi makan cendol la ase...hehe...

Monday, 28 March 2011

Sometimes We Should Do Something That We Want...

Hari ni..aku,ziro, dan shahrin pergi jalan2 di Megamall...tujuan nye adalah aku nk cari CD sebenarnye...artis:The Blacks Keys..album:Brothers...aku pergi Mega nih memandai je tau...mak ayah mane tau...hehe...sorry yek...dah la amik ziro ngan shahrin nih kat Beserah lak...huish...kalau tau ayah aku...mamposs...huhu...tapi aku nih relax je...aku kalau leh tak nk gelabah sgt...nanti mende lain lak yg jadi..soo...aku cume berharap tak de pape je la..hee~~

Ok..balik pada citer tadi...sampai2 je..parking la...tak ramai sgt time tuh...sebab pagi lagi..kira baru bukak la...sampai je...menuju ke popular...cari punye cari...tak jumpe gak..tapi ade berkenan nk beli yg lain...seperti Grammy Award...James Blunt...plus Kanye West..haha..Kanye nih Ziro la yg suh aku beli...haha...tapi aku kuat kan iman aku...aku tak nk membazir beli lagi...hehe..dah la satu CD rm40...hmm...gua tak de duit laa...

Dah tak de tuh...kitaorg pun turun la...cari mainan lak..hehe..huhh...kalau bab mainan...memang aku lemah..aku nk beli semua kalau boleh..pastu nk bukak galeri pamer mainan2 koleksi aku..hehe..tapi masa tu aku ngat nk beli Star Wars...nk Yoda ataupun Dark Vader ataupun askar putih tuh(tak tau nama...hehe)...macam2 la nk waktu tu...nk nerf...nk iron man...nk hotwheels...nk tranformers...huhu...macam budak2 lak aku nih..hehe...lama gak la aku nk mencari ape yg berkenan...dan juge yg cukup bajet aku...last2...aku pun beli...tranformers...ngan Cars...hehe...memang puas la kut..dpt gak beli something...

Pastu kitaorg main boling..saje2...naik kat atas lak...mula2 nk main satu game je...sebab takut lewat...main punye main...aku dah ketinggalan ngan shahrin...mak aii..memang tak puas ati giler...dah la aku lama tak main boling...selalu nye aku Tererr kut main boling..hehe..puji diri lak...pastu yg tak puas ati lagi sebab aku tak capai 100 pun...giler...memang teruk...aku pun ckp kat shahrin..."aku tak puas ati...aku nk main satu lagi"...pastu...ape lagi..kitaorg main la satu lagi...kali kedua nih baru la ok ckit...aku dpt la score tinggi dari yg tadi...dpt la capai 100...haha..lepas tu baru gelabah..ayah aku call...haha...mampos...kitaorg pun cepat2 balik...sampai je kat kete tadi...ade kertas putih biru kat depan...hurphh...ape lagi...saman la...hahaha...aku letak tiket gores tu sejam je...tapi jenjalan sampai 2 jam...haha...

Aku pun terus anta balik ziro ngan shahrin...dlm perjalanan tuh nk jatuh jantung aku...haha...sebab aku takut lambat balik umah...hehe...dah la 'jam' mase tuh...sambil debar...sambil tu dgr radio...nyanyi2 ckit..haha..

So aku rasa hari ni kira Happy la...walaupun dlm keadaan sebegitu...haha...dengan itu,aku nk ucap terima kasih la kat ziro dan shahrin...haha..walaupun aku yg belanja korang...haha...lepas ni kalau kuar...korang belanja aku lak...hehe...

Monday, 14 March 2011

Spending My Weekend @ KL...

Huuu...semalam baru je balik dari kl...hmm...sebenarnye dtg kl nih kira bukan ade pape pun...saje je..kira relax2...hehe..kl tu dah kira umah kedua aku la...selalu sgt la pergi..kadang2 pergi pagi balik petang...alaa..2 jam setengah je kut dari kuantan...haha...

Macam biasa...sampai KL...check-in kat hotel...pastu duk makan kat dia punye lounge...kebetulan masa tu tgh serve makan petang...tambah pulak perut tgh lapar...ape lagi...bantai la habis2...haha...buat muke tak malu...makan bersepah2...hahaha...kalau bukan kita la yg nk menghabiskan...sape lagi...lebih2 tu diorg buang je...

Dinner pulak...kitaorg pergi makan kat Wadi Hadramawt...restoran ni memang dah lama dah kitaorg nk pergi..tapi tak berkesempatan...sampai la Majalah 3 buat liputan kat situ...sampai aku pun termimpi makan kat situ...haha...so kitaorg pun pergi la makan kat situ...emm...makanan dia makanan arab...nasi dia panjang2...dia serve byk giler...kira satu pinggan tuh leh kongsi 2 org kut...tapi aku pulak makan dia punye nasi yg serve 1/2 kg...emm...nama makanan tuh lupe la...tapii...memang BEST laaa...ayam ngan kambing dia...perghh...memang best...haha...

Wadi Haramawt...


Keesokan nye...tak de plan sgt...just gi jalan2 kat pavilion...jalan punye jalan...tgk2 ade UEFA Champions League Trophy Tour...wooo...boleh bergamba ngan trophy Champions League tuh...boleh pegang2...haha...ape lagi..pergi beratur la nk amik gamba...panjang beratur tapi sekejap je...Waaa...kembang idung jap dpt pegang trophy tuh...hehe...

YEAHHH!!!!...hehe...
Hmm...aku tak de pape pun nk beli...singgah sini singgah sana...aku pun masuk kedai S+J...titibe aku ternampak buku tulis nih...kulit dia sama ngan aku nye folio seni...titibe lak aku rindu ngan folio aku...aku pun beli la...haha..

Jalan2 lagi...kedai yg kira mesti aku singgah...kedai Adidas Originals...kira nk masuk tgk2 je la...tgk punye tgk...nampak dah yg berkenan...hahaha...pastu test lak...last2 beli jugak...hahaha...tapi kira memang aku kena beli la...dua2 helai nih memang tinggal last...huhh...kalau tak beli...memang aku nyesal la...haha...

Bla..Bla..Blaa..malam pulak...kitaorg makan di Tony Roma's...bersama juga dgn uncle kadir,aunty,baby...saje bawak diorg makan bersama...kebetulan birthday baby tak lama agi...so kira...kitaorg sambut Birthday baby dan Hariz...sambut kakak aku dpt result baik...sambut aku dpt lesen 'P'...hua hua hua...

Dari kiri..budak yg baru dpt best result..b'day girl..b'day boy..dan yg amik gamba..budak yg baru dapat lesen 'P'..hehe..
So...the next day...balik la...haa...tu je la...aku ni duk umah je...dpt kuar cam nih kira happy la...hehe...

Sunday, 6 March 2011

TORTURA:Seksa & Maut...

Assalamualaikum...hehe...semalam baru je gi exhibition TORTURA nih...kat Muzium Seni Negeri Pahang...TORTURA ni dia pamer kan brg2 yg org zaman dulu(waktu zaman pertengahan eropah) gunakan utk hukum org2 yg bersalah...huhh..memang kejam giler la brg2 diorg nih...haha...scary pun ade, kejam pun ade...But Interesting...memang cool!!!...haha...

Sebenarnye memang aku tak pernah pergi pun mane2 muzium seumo hidup aku...skang ni kira amik peluang la tgk2...alhamdulillah dapat gak aku gi muzium..hehe...


Mula2 sampai je dah nampak poster2, banner2 kat tepi2 jalan tuh...hohh...excited gileh...masuk je...bayar masuk sebanyak RM6 seorang...pastu tak tau nk jalan mane...hehe...jalan la belah kanan...hati dah berdebar sebab org muzium tu buat gelap2 kira cm scary2 laa...haha...jalan slow2 pastu bilik pertama tuh nampak patung pakai baju itam tutup muke...gilerr...aku nk masuk pun tak berani...tambah2 kakak aku duk ckp takut2...bertambah la takut aku...haha...pastu tgk2 la...baca2 kegunaan brg2 tuh...kepada siapa hukuman tu diberikan...byk btul info....

Patung baju itam ni la yg wat aku takut...haha...
Bersama si tukang potong kepala...heee...

Ade alat gari org...ade alat hancurkan kepala org...

Gari
Alat penghancur kepala dgn skru & penutup  kepala

Ni alat emm...kira cakar2 org la...siat2 ke..haha...kejam tul...dia ikat pesalah kaki, tangan...pastu pakai mende nih cakar2 atau cucuk2 atau siat2 kat badan pesalah...


Ade satu ni memang tak leh blaa kut aku...ngilu ase...Gergaji...mangsa akan digantung secara terbalik bagi memastikan oksigen pada otak mencukupi dan masih dalam keadaan sedar sehingga gergaji sampai ke pusat...uhhh....giler...tapi nk tau tak sape yg kena hukuman nih...hukuman nih dikenakan kepada org2 seperti pondan, lesbian...emm...ape lagi ek...lebih kurang golongan2 cmtu la...hubungan sejenis...

Gergaji
Camni la diorg buat...
Ni pulak alat pemecah lutut...walaupun nama dia ade kait ngan lutut tapi mende nih digunakan gak utk bahagian lain seperti siku, lengan dan juga bawah betis...sekali kena...bukan setakat rosak teruk...sampai hilang fungsi saraf...tak leh nk jalan la...

Alat pemecah lutut...
Pastu org2 zaman dulu memang suke bakar2 buat BBQ kan...hahaha...saje je...diorg hukum pesalah ngan membakar hidup2...ade satu nih dia letak atas jaring tu je...satu ni pulak dia buat mende yg berbentuk lembu dan ade pintu dia tepi...dia akan masuk kan pesalah ke dlm pintu tu...dan dibakar hidup2...


HAHA!!!dlm byk2 brg nih...ni la yg wat aku ketawa...haha...Cawat Besi...mende nih akan dipakai oleh kaum isteri dimana suami nye akan merantau jauh...pergi berperang ke...ini adalah bertujuan tidak berlaku kes2 seperti rogol ataupun curang...haha...kalau la si suami pergi selama beberapa bulan...cmne la si isteri nk kencing berak...hahaha....

Cawat besi...hehe...

Byk nye la nk citer...haha...tapi memang mcm2 la kat sini...masih byk laa nk tunjuk kan...ringkas kan je la yek...kat situ ade kerusi soal siasat...ade iron maiden...ade judas cradle...hmm...kalau la nk lebih lagi pergi la sendiri di Muzium Seni Negeri Pahang...anda semua boleh lihat dgn lebih dekat...korang boleh tgk kat fb gamba2 nih...

Kerusi soal siasat...

So sekarang nih nk jadi promoter ckit...kawan2 sume...pergi la exhibiton nih...memang best...tak rugi kut pergi...byk info leh dpt...anda mungkin berada di zaman itu ketika melihat brg2 ini...mwahaha...hehe...emm...TORTURA ni bermula dari 1Mac 2011 hingga 31 Mei 2011...bertempat di MUZIUM SENI NEGERI PAHANG...waktu...dibuka setiap hari dari pukul 10pagi hingga 7malam...tiket hanya berharga...RM6 tuk dewasa...RM3 tuk kanak2...pergi ye kawan2...


TORTURA...best!!!

hehe...