Friday, 18 February 2011

Vietnam Trip With MOCA

Kali ni aku pergi ke vietnam...trip yg ketiga kitaorg...dulu pernah pergi Sarawak dan Bandung...so kali ni pergi ke atas peta ckit..ckit je..haha...setiap dua atau tiga tahun...MOCA akan mengadakan trip...dengan persetujuan ramai...kitaorg bercadang ingin pergi ke vietnam...selok la sume org...haha...sebab jauh la ckit dari bandung ngan sarawak...masa perjalanan lebih kurang 2 jam...

Citer la ckit ape yg aku tau tentang vietnam ni...Vietnam sebuah negara yg mempunyai ramai penduduk...byk motor kat jalan raya...byk awek lawa...Peeewiiitttt!!!!!...negara vietnam ni kira baru lepas perang la...perang yg dipanggil Vietnamese War...berlaku antara tahun 1858 - 1975...peperangan ni adalah antara vietnam dan juga America...memang byk sejarah tentang perang2 ni kat vietnam...

Tu tentang perang...citer pasal org dia pulak...aku tgk memang org kat sana kurang ajar...siap nk bertumbuk ngan aku...uishh..aku ni bukan la tak berani...tapi dah duk kat negara org kan...so diam je la..hehe...tapi ade gak yg baik...tapi yg baik selalu nye awek cun la...hehehe...bile awek cun je memang baik punyee...emm...aku rase la kan...cam tak adil la...sebab kat sana awek cun...tapi lelaki tak de sekor pun yg handsome...serius...memang aku tak jumpe pun...huhh...ni tak adil...kat sana pasangan awek cun tapi laki buruk...memang tak adil...ish22...hehe...

Overall OK la kut...aku suke jalan2 kat sana...cuaca sama cam kita...tapi macam agak sejuk la jugak...kalau jalan2 time malam memang happening...ramai je org lepak2...haha...pastu ramai berniaga tepi2 ni...owh...lupe lak...kat situ ade gak org melayu...melayu sana dipanggil melayu champa...ade la jugak perkampungan org2 melayu ni...masjid pun ade gak...so sebenarnye tak de la byk masalah dari segi makan, tempat sembahyang dan macam2...

OK...tu tentang overall la...so skang ni aku nk citer satu per satu...dari first day hingga la the last day...

FRIDAY,11 FEB 2011:

Pagi2 lagi aku ngan family aku dah berada di Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah Kuantan...flight kitaorg lebih kurang kul 6.50...from kuantan to KL...amik masa dlm 45 minit...pastu sampai la di KLIA...flight ke Ho Chin Minh(HCM) pulak kul 9.05...Bandar Ho Chin Minh memang sgt besar...aku tgk ke bwh dari dlm flight...memang besar padat cam KL tapi bangunan sume tak tinggi...cuma satu bangunan telekomunikasi dia je tinggi...haaa...


Tiba je mendarat...pastu pergi beratur ke kastam tu...then pergi pulak amik beg...tunggu punye tunggu...beg tak de...tak sampai ke HCM...lorh...pastu dimaklumkan akan sampai mungkin petang...tak pe la...kitaorg pun naik bas yg telah pun disediakan menuju terus ke hotel...hotel yg aku duduk adalah Golden Central Hotel...cantik, selesa, dan best la gak hotel tu...haha...lepas duk relax2 kat hotel...kitaorg dibawa makan lunch kat restoran ALIBABA...makan makanan india kat situ...haha...sesudah kenyang...dibawa pula ke tempat...emm...ape ek nama...lupe la...haha...tapi kat situ kira tempat pameran la...ade kete kebal...ade kapal terbang...macam lagi...situ kira jalan2 duk tgk kete kebal, kapal terbang, pastu dia citer camne dia seksa org...huhh...sian org kena seksa ngan vietnamese ni...haha...habis pada tu, kitaorg pun pergi tempat dimana kraftangan mereka dihasilkan...cantik2 kraftangan diorg...diperbuat dari kulit telur ataupun cengkerang mutiara...tapi harga agak mahal...aku tak beli...tapi mak ayah aku beli...haha...



Haa...pastu balik hotel semula...berhampiran hotel ade pasar...nama Ben Thanh...huhh...kat situ ade macam2...memang rambang mata la kalau nk membeli...haha...kat situ aku beli t-shirt utk ganti sebab ketika tu beg tak sampai2 lagi...giler la satu hari duk pakai baju sama...jalan punye jalan...dah nk malam...kita pun balik hotel...mandi2...kasi fresh badan...pastu gi dinner lak...dinner di Halal @ Saigon...selesai la kut hari ni...




SATURDAY, 12 FEB 2011:

Pagi makan di hotel...cuma boleh makan roti ngan telur je..sebab yg len tak halal...ok la roti ngan telur dan juga buah...buat kenyang ckit je...pada hari ni pulak...aktiviti adalah ke Cu Chi Tunnel...naik bas selama 1 jam...huuhh...penat tull...sampai tertido...sampai disana kitaorg dibawa tgk tempat perang...sebenarnya tempat tu memang bekas tapak perang...disebabkan perang dah tamat..tempat tu dijadikan tempat tourism...di sana kita leh tgk cmne diaorg buat perangkap ketika perang...memang dahsyat la diorg...alatan tak canggih tapi perangkap memang power la...memang patut la america cabut...mane tak nye..perangkap dah la jenis kena terus mati...memang tak de chance la nk hidup kut...haha...pastu yg menarik nye...terowong bawah tanah dia...terowong ni la digunakan oleh askar vietnam utk mengepung tentera america...saiz terowong lebih kurang muat2 seorang...askar dia kan kecik je...tapi disebabkan tempat tu dah dijadikan tempat pelancongan...terowong tu dibesarkan supaya pelancong2 dapat cube masuk ke dalam....aku dah try...haha...memang best...Bla Bla Bla...(byk la nk citer..hehe..pendek kan je)




Lepas dari tu...kitaorg pun balik ke Saigon utk lunch...lunch di Lion City...restoran singapore...kemudian kitaorg ke bandar...jalan2...sampai la nak dekat malam...pastu kitaorg pun singgah jap kat Hard Rock...then dinner kat Kedai Shamsudin...

SUNDAY, 13 FEB 2011:

Cam biasa...breakfast kat hotel...makan roti dan telur...hari ni la pulak kita pergi ke Mekong River...nk naik kapal...haha...dari Saigon ke Mekong lebih kurang sejam la kut...sampai je...sume beli topi...maklum la kat laut...panas la...naik je kapal...menuju ke tempat yg buat coconut candy...kat situ ade gak jual brg kulit...seperti kulit ular, buaya...tak de ape sgt kat situ...pastu naik balik kapal...pergi pulak ke pulau..tak pasti pulak nama dia...pulau ni kitaorg sampai je pastu pergi minum air teh madu...special nye teh madu...then duduk satu tempat tu dia serve buah2...dan ade persembahan nyanyi2...haha...teruk tul org vietnam nyanyi...hahaha...selesai je tu...kitaorg pun naik sampan lak...memang kira satu pengalaman yg baik la sebab dapat nak sampan...aku ni mane la penah naik sampan...tak sempat naik dah karam dah sampan...hahaha...tapi yg tak puas ati nye...ade ke org tu mintak tips...ek ellehh...lek la...dayung tak sampai destinasi pun dah mintak tips...haha..."tip,money,money"....camtu la org tu ckp...haha...


Pastu lunch la pulak...tak pasti la nama kedai makan tu...emm..tak pe la...haha...dah duk lepak2 sebab penat...kitaorg pun balik ke Saigon...sampai je kita dibawa ke Saigon Square...kat situ kira shopping2...sampai la malam...dinner di tempat sebelum ni...Halal @ Saigon...


Malam tu gak aku dan lain2...tak sume org la...gi jalan2 cari kopi...org ckp kalau pergi vietnam kena try kopi dia...soo...tu la cari kopi tu...malam tu aku minum weasel coffee ataupun dikenali kopi luak..perghhhh...memang KAWWW!!!!pekat, kuat, dan sedap....memang puas la minum tu...segar...hahaha...


MONDAY, 14 FEB 2011:

Hari ni kira bebas la...sebab dah last day...nk balik daa...cam biasa..pagi breakfast...dan ramai yg berpecah kuar jalan2 cari barang...aku pulak terlewat ckit...so aku tak berjalan sgt la...sempat gi tepi tu je dan singgah lagi sekali Hard Rock...lebih kurang kul 12...brg2 dah diangkut ke lobby...kitaorg makan lunch kat lobby je...makan nasi goreng...haha...dah settle sume kitaorg pun bertolak ke airport...ucap selamat tinggal pada travel guide kita dan juge selamat tinggal Vietnam...flight lebih kurang kul 4.40 ke KLIA...jejak je kaki kat MALAYSIA...memang betul la kata pepatah...hujan batu di negeri org, hujan emas di negeri sendiri...memang sehebat mana pun negara org...negara kita juga yg best...haha...Bla..Bla...Bla...sampai la ke Kuantan...sume pulang dgn perasaan suke dan juge sedih...haha...


Tak pe la...kita nanti kan pulak trip2 yg akan dtg...kepada staff2 MOCA...kerja la ngan rajin dan bersungguh2...nanti leh la jalan lagi jauh....kita gi China lak ke...hehe...


**terlupe lak...Saigon adalah nama lama bagi Ho Chi Minh City...tapi sedap pakai Saigon dari Ho Chi Minh...hahaa...
**aa...nk tgk gamba...pergi la ke fb aku...emm.. sebenarnye byk lagi yg ade tapi tak masuk...

No comments:

Post a Comment