Saturday, 28 February 2015

LEGOLANDDDD!!!

Salam sume..lama btul tak update blog ni..takde mende nk dicerita kan sgt..so kali ni ade la kut cerita yg boleh kita kongsi..

Baru ni masa cuti Chinese New Year..aku bersama adik beradik dan jugak family kakak ipar aku..pergi ke Legolanddd..

Kitaorg dtg pada ari khamis dan bermalam selama 2malam dan 3hari di The Puteri Pacific Hotel..bole kata btul2 tgh bandar JB la kut..ingatkan nk tido kat legoland resort konon nye..dah kata nk gi legoland kan..tapinyee mahal bapok kau..haha..utk family room tu bole la kata cecah seribu..haha..lagipun kita dtg kan nk jalan2..bukan nk tido..



Service ok..orang2 dia pun ok mmg friendly giler..kalau dia ckp ngan kita tu da macam kenal lama dah..haha..total dua malam lebih kurang 5++..kire reasonable la..

Kitaorg gi legoland tu pada hari kedua tu la..dari hotel ke legoland amik masa dalam 30-40 minit..jalan mmg byk kete..semua menuju ke arah legoland..haha..maklum la da nama pun cuti kan..

Da sampai je..masuk parking..berrrr jaaaalaaannnn sampai ke entrance..haha sebab dari parking nk ke entrance dia mmg bole tahan jauh la..jauh la utk aku ni..dua langkah dah semput..


Yeayy kat gerbang legolandd..haha..ouh satu nk pesan..kalau dtg ke legoland lebih2 lg masa cuti sekolah..disyorkan pi booking la awal2 tiket..awal2 ade gak diskaun..huhu..kalau takk..kalau gi beli tiket walk-in..alamatnye mmg beratur panjang ah..tak tau la sampai bile bole dpt masuk..tapi kalau da lewat masuk mmg rugi la..nk explore macam2 nih..mane sempat kan..haha


Masuk je..kitaorg terus ke arah "Lego Technic"..ngat nk naik ride dia..macam roller coaster je tapi kecik ckit..tp beratur panjang gilos sampai dia tulis 60minit beratur..so malas la..huhu..tak nk buang masa sgt..so terus menuju ke ride pusing2 ape tah nama..kire kena air basah2 la jugak..tp tak teruk sgt la basah nye..



Haha..tapi basah la jugak sebab tak elak air..dia punye macam kereta tu bole control kena air ke tak..atau nk elak..mcm kitaorg mmg nk kena la air kan..kalau tak, buat ape main mende tu kalau tak nk basah..

Next..ke "Lego Star Wars" pulak..dlm tu juz tunjuk miniature2 starwars yg dibuat dari lego..mmg cool and nice..pastu ade la kedai jual2 brg lego star wars at the end of the journey dlm tu..







Da setel star wars..da beli keychain2 darth vader, stormtrooper, r2d2 sume tu..kita menuju ke "Lego Kingdom"..kat sini  mmg beratur tuk naik roller coaster la..perghh..aku tak biase naik roller coaster..so kire yg ni mmg aku bole kata terbaek la..kecut perut aku..da la masa beratur aku nk terkencing..da naik tu seb baik tak melepas..tak pasal2 org yg lalu tepi2 roller coaster tu ingat hujan..hahaha..pape pun aku syorkan..ride ni wajib korang naik la..biar la penakut pun..redah je..




Kt lego kingdom tu ade gak tempat makan..so kitaorg makan lunch kt situ..makanan dia bole tahan la..tp mahal..aku makan sosej dua batang ngan fries pun dah rm25..nasib tgh lapar..apa2 ada pun bedal je..bawak bekal la dari umah..buat picnic kt legoland..haha


Seterusnya dari lego kingdom terus ke tempat ni nama dia "Imagination"..yg ni lebih kepada budak la..sebab ada playground..ada tempat main pasang2 lego..kire bagus la utk sapa yg bawak anak ke ape ke..mcm aku..aku ada bawak anak buah aku..so campak je biar dia main kat situ..





Lepas dari Imagination..kitaorg jalan pulak ke "Land of Advanture"..kat sini kita main air..basah2 lagi..haha..yg ni mmg kitaorg kena tipu la ngan abg yg jaga ride ni..kitaorg tanye basah giler ke bang..dia ckp tak basah sgt pun biase2 je..puihh biase2 dia kata..haha..mmg basah giler ah..kali lg basah dari yg kitaorg main kat lego technic tu..


Nah gamba burokk..haha..aku yg belakang sekali tu..turun je terus tutup mata..


Lepas je da basah..jalan ke "Lego City"..pun byk mainan budak2 je..tp kitaorg main je..tak kisah kecik ke besar..haha..so permainan yg kitaorg main adalah jadi bomba..padam api..nampak bodo je main mende ni..tp kadang2 kita org besar pun habis sume keluar sifat kebudakan bile da main permainan budak..haha.. 



Bersungguh tu main..haha..andd the last one baru la kita ke "Miniland"..tempat di mana byk bangunan2 mostly dari asia tenggara yg diperbuat dari lego..ni pun aku bole kata cool..nampak gempak je bile nampak bangunan yg kita selalu tgk real..tp ni dari lego..nampak pun mcm cartoon..pixel2 gitu..haha.. 




Da snap sume gamba miniature2 bangunan..kita pun balik la..but before that..mesti la gi kedai dulu.."Big Shop" namanya..beli2 brg..beli keychain ke utk dijadikan sourvenirs..ada mcm2 la..


Haha..so rasenya setakat ni je la citer pasal legoland..kesimpulannya..pada aku..mmg enjoy..mcm aku penah dgr org duk kata legoland bosan la takde ape la..aku rase takde la bosan pun..best je..mungkin la org tu jenis tak minat lego la kan..utk entri ni aku mungkin ada terlepas cerita..sebab tak sume aku akan cerita..sebab ape tau?? Sebab korang kena la rasa sendiri..kang nanti sume da tau..tak suprise la bila dah tiba sana..en en en..haha.. Adios guys~

No comments:

Post a Comment